GJP's Plaza

‘Bied garanties voor glasvezel’ CDA breekt lans voor aanleg glasvezelnetwerk


BARNEVELD - De gemeente Barneveld kan de aanstaande, finale beslissing van Reggefiber om wel of niet te investeren in aanleg van een glasvezelnetwerk in Barneveld en Voorthuizen positief beïnvloeden. Dit kan door garanties te bieden voor aanleg van glasvezelkabels voor snelle digitale verbindingen in nieuwe woonwijken.

Foto: Hans Verhorst/BDU bv

Dat blijkt uit schriftelijke vragen, inclusief uitgebreide toelichting die de christen-democraten vandaag richting het college hebben gestuurd. De partij spreekt van ,,een gemiste kans’’ als Reggefiber op 5 maart besluit niet te investeren in het netwerk omdat er te weinig abonnementen zijn afgesloten. Het bedrijf wil dat minimaal dertig procent van de huishoudens in Barneveld en Voorthuizen zich via providers aanmelden om verantwoord te kunnen investeren. Het CDA vraagt het college vandaag of men bereid is ,,in overleg met bijvoorbeeld Reggefiber, zich in te spannen om de minimaal vereiste dertig procent te halen’’. En: ‘Is het college bereid om in overleg te treden met Reggefiber om indien nodig de aanmeld termijn met een aantal weken te verlengen, zodat de kans op aanleg vergroot wordt? Is het college bereid om met Reggefiber in gesprek te gaan over de nieuw te bouwen wijken in Barneveld (zoals Veller II, Holzenbosch en Barneveld Noord)? Deze toekomstige woningen zouden het verschil kunnen maken in de investeringsbeslissing van Reggefiber’, stelt de partij. Daarnaast wil het CDA ook een lans breken voor de aanleg van glasvezelkabels in het buitengebied. ,,De voordelen van glasvezel aanleg tot in huis of werkplek zijn legio. De digitale (snel)weg is niet meer weg te denken en wordt steeds belangrijker. Snelle digitale verbindingen vormen steeds meer een onmisbare infrastructuur. Juist op het gebied van zorg, onderwijs, ‘nieuwe werken’ en (zakelijke) dienstverlening zal glasvezel een enorme impuls kunnen geven. Glasvezel maakt het mogelijk om zorg weer dichterbij mensen te brengen. Mensen worden steeds ouder en tegelijkertijd willen we het liefst zo lang mogelijk zelfstandig wonen en leven. Glasvezel biedt de zorgsector mogelijkheden om hiervoor toepassingen te ontwikkelen. Zo wordt het in de toekomst mogelijk dat een huisarts via een live videoverbinding nog even checkt hoe het met je gaat. Of je krijgt een seintje wanneer je je medicijnen moet innemen.’’

,,Daarnaast wordt de digitale snelweg in het onderwijs steeds belangrijker. Multimediaal leren is een nieuw onderwijsconcept waarbij diverse media slim gecombineerd worden tot één leeromgeving, deels fysiek, deels virtueel. Nog een groot voordeel is dat bij langdurige ziekte via een beeldverbinding met school de lessen gewoon gevolgd kunnen worden.’’

,,Voor het transport van beeld, geluid en gegevens verbruikt glasvezel aanzienlijk minder energie in vergelijking met bijvoorbeeld het coax-netwerk van de kabelaar. Ook blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie naar het energieverbruik van breedband apparatuur dat in vergelijking tussen de kabel, ADSL- en glasvezelmodems, glasvezel het minste stroom verbruikt. Daarmee heeft de aanleg van het glasvezelnetwerk ook een positieve invloed op het milieu.’’ Voordat het zover is, moeten momenteel in Barneveld via de providers KPN, XMSnet.nl, Kliksafe, XS4ALL, Helden van.nu, Vodafone en Solcon nog 753 huishoudens zich aanmelden en in Voorthuizen 116.

Via lichtreclames meldt Reggefiber op diverse plaatsen in Barneveld en Voorthuizen de tussenstand van het aantal aanmeldingen voor het glasvezelnetwerk.

australie.jpg