GJP's Plaza

Voorthuizen


‘Bied garanties voor glasvezel’ CDA breekt lans voor aanleg glasvezelnetwerk


BARNEVELD - De gemeente Barneveld kan de aanstaande, finale beslissing van Reggefiber om wel of niet te investeren in aanleg van een glasvezelnetwerk in Barneveld en Voorthuizen positief beïnvloeden. Dit kan door garanties te bieden voor aanleg van glasvezelkabels voor snelle digitale verbindingen in nieuwe woonwijken.

Foto: Hans Verhorst/BDU bv

Dat blijkt uit schriftelijke vragen, inclusief uitgebreide toelichting die de christen-democraten vandaag richting het college hebben gestuurd. De partij spreekt van ,,een gemiste kans’’ als Reggefiber op 5 maart besluit niet te investeren in het netwerk omdat er te weinig abonnementen zijn afgesloten. Het bedrijf wil dat minimaal dertig procent van de huishoudens in Barneveld en Voorthuizen zich via providers aanmelden om verantwoord te kunnen investeren. Het CDA vraagt het college vandaag of men bereid is ,,in overleg met bijvoorbeeld Reggefiber, zich in te spannen om de minimaal vereiste dertig procent te halen’’. En: ‘Is het college bereid om in overleg te treden met Reggefiber om indien nodig de aanmeld termijn met een aantal weken te verlengen, zodat de kans op aanleg vergroot wordt? Is het college bereid om met Reggefiber in gesprek te gaan over de nieuw te bouwen wijken in Barneveld (zoals Veller II, Holzenbosch en Barneveld Noord)? Deze toekomstige woningen zouden het verschil kunnen maken in de investeringsbeslissing van Reggefiber’, stelt de partij. Daarnaast wil het CDA ook een lans breken voor de aanleg van glasvezelkabels in het buitengebied. ,,De voordelen van glasvezel aanleg tot in huis of werkplek zijn legio. De digitale (snel)weg is niet meer weg te denken en wordt steeds belangrijker. Snelle digitale verbindingen vormen steeds meer een onmisbare infrastructuur. Juist op het gebied van zorg, onderwijs, ‘nieuwe werken’ en (zakelijke) dienstverlening zal glasvezel een enorme impuls kunnen geven. Glasvezel maakt het mogelijk om zorg weer dichterbij mensen te brengen. Mensen worden steeds ouder en tegelijkertijd willen we het liefst zo lang mogelijk zelfstandig wonen en leven. Glasvezel biedt de zorgsector mogelijkheden om hiervoor toepassingen te ontwikkelen. Zo wordt het in de toekomst mogelijk dat een huisarts via een live videoverbinding nog even checkt hoe het met je gaat. Of je krijgt een seintje wanneer je je medicijnen moet innemen.’’

,,Daarnaast wordt de digitale snelweg in het onderwijs steeds belangrijker. Multimediaal leren is een nieuw onderwijsconcept waarbij diverse media slim gecombineerd worden tot één leeromgeving, deels fysiek, deels virtueel. Nog een groot voordeel is dat bij langdurige ziekte via een beeldverbinding met school de lessen gewoon gevolgd kunnen worden.’’

,,Voor het transport van beeld, geluid en gegevens verbruikt glasvezel aanzienlijk minder energie in vergelijking met bijvoorbeeld het coax-netwerk van de kabelaar. Ook blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie naar het energieverbruik van breedband apparatuur dat in vergelijking tussen de kabel, ADSL- en glasvezelmodems, glasvezel het minste stroom verbruikt. Daarmee heeft de aanleg van het glasvezelnetwerk ook een positieve invloed op het milieu.’’ Voordat het zover is, moeten momenteel in Barneveld via de providers KPN, XMSnet.nl, Kliksafe, XS4ALL, Helden van.nu, Vodafone en Solcon nog 753 huishoudens zich aanmelden en in Voorthuizen 116.

Via lichtreclames meldt Reggefiber op diverse plaatsen in Barneveld en Voorthuizen de tussenstand van het aantal aanmeldingen voor het glasvezelnetwerk.

Interhiva 'verhuist' naar Voorthuizen


BARNEVELD/VOORTHUIZEN - Het bedrijf Interhiva, Europees distributeur van zwembaden, spa's en sauna's, is gevestigd aan de Hanzeweg 17 op industrieterrein Harselaar-Oost. Tot voor kort wist men bij Interhiva niet beter dan dat de vestigingsplaats Barneveld was.

Inmiddels heeft algemeen directeur Ton van Huis vanuit de Voorthuizense samenleving de bewijsvoering onder ogen gezien dat het bedrijventerrein niet onder Barneveld, maar onder Voorthuizen valt. ,,Het was even wennen, maar het is best een lekker gevoel om onder Voorthuizen te vallen'', aldus Van Huis. ,,Voorthuizen is een welvarende plaats, waar wij met onze wellnessproducten prima passen."

Om ook de andere ondernemers op de Harselaar op dit ,,niet onbelangrijke feit'' te wijzen, heeft Interhiva de Voorthuizense vlag gehesen. ,,Wij ontvangen veelvuldig buitenlandse relaties. Het is grappig te zien dat men de Voorthuizense vlag inmiddels ook in het buitenland herkent. Zo was onze Griekse distributeur kort geleden bij ons te gast; hij wist meteen dat het om de Voorthuizense vlag ging. Hij had die ook in zijn eigen land zien hangen, op Kreta om precies te zijn, bij een Voorthuizense bruiloft. Die internationale herkenning van Interhiva en de koppeling met de plaats Voorthuizen is een absolute plus voor ons bedrijf."

Bij Interhiva verwacht men dat de gemeente Barneveld op korte termijn ook het eigendomsrecht van Harselaar aan Voorthuizen zal toekennen, waardoor ook het officiële adres van Interhiva kan worden overgezet bij de Kamer van Koophandel, aldus directeur Van Huis.

 

Interhiva

 

 

Lees meer: Interhiva 'verhuist' naar Voorthuizen

Vlag

De organisatie van het Nationaal Kampioenschap Dweilorkesten heeft zaterdag 4 juli Voorthuizen officieel van een vlag voorzien. De vlag werd aangeboden aan secretaris Martin Schuit van Plaatselijk Belang Voorthuizen en Roland Hartkamp van Ondernemersvereniging Voorthuizen.

 

Voorthuizen_vlag.gif

De vlaggen zijn exclusief te koop bij:
Fixet Voorthuizen
Molenweg 66-2
3781 VE  Voorthuizen

 

- vaandel (voor raambevestiging auto) 30x40cm. € 5,95
- klein 100x150cm. € 14,95
- groot 150x225cm. € 39,95

Tevens zijn er witte T-shirts te koop met de afbeelding van de Voorthuizer vlag.
Leverbaar in de maten S t/m 2XL € 17,50


De T-shirts zijn te koop bij:
Van Beek Mode
Apeldoornsestraat 14
3781 BJ  Voorthuizen

Activiteiten

In Voorthuizen zijn er gedurende het hele jaar vele activiteiten, deels georganiseerd door verenigingen, zoals de Floralia, maar ook deels door de gemeente Barneveld

Zo zijn er in de zomer de Voorthuizer Braderieën, het jaarlijkse Fortis Loopfestijn, waarbij in het verleden gerenommeerde hardlopers als Dolf Jansen en Lornah Kiplagat aan hebben meegedaan.

Ook wordt er jaarlijks, op de derde zaterdag van september, een bloemencorso georganiseerd door de Floraliavereniging Voorthuizen waarbij met bloemen versierde praalwagens door het dorp rijden in een optocht.

Door de Oranjevereniging Voorthuizen wordt er ook jaarlijks veel aandacht besteed aan Koninginnedag, met op de dag zelf talloze activiteiten. Op de laatste zaterdag van juli organiseert deze vereniging het Oogstfeest. Op de eerste zaterdag van juli zijn op diverse plaatsen in het centrum dweilorkesten te horen.

Op de laatste donderdag van augustus staan er in het centrum veel oldtimers tijdens het evenement 'Senioren voor senioren'.

In Voorthuizen wordt elk jaar door de plaatselijke World Servants werkgroep de Oudjaarsduik georganiseerd.

Bron : wikipedia.nl

Onderwijs

In Voorthuizen bevindt zich enkel nog maar primair onderwijs. Middelbare scholen zijn er niet meer in het dorp. De vroegere mulo- c.q. mavo-school aan de Jan Steenstraat is enkele jaren geleden gefuseerd en vervolgens is de vestiging in Voorthuizen opgeheven. In de gemeente zelf bevinden zich wel enkele middelbare scholen. Voorthuizen heeft één openbare basisschool: OBS de Regenboog. Daarnaast zijn er vier christelijke basisscholen: De Wheemschool, de Koningin Wilhelminaschool, de Dr. W. van den Bergschool en De Hoeksteen.

Bron : wikipedia.nl

tuxwin.jpg